Voice of Finland 2020 – Koronatauko

Voice of Finland 2020 on ainoa televisio-ohjelma, jota satunnaisten YLE-uutisten lisäksi nykyään katson (Netflix yms. ei ole televisiota sanan varsinaisessa merkityksessä). Ohjelmassa on nyt päästy siihen vaiheeseen, jossa jyvät on eroteltu akanoista ja 16 jyvää* jatkaa live-lähetyksiin, joiden piti alkaa ensi perjantaina. Mutta sitten tuli SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama Coronavirus disease 2019. Fuck. Live-lähetykset on nyt hyvästä syystä siirretty esitettäväksi syksyllä 2020. Toivottavasti. Kukaanhan ei oikeasti tiedä onko tämä korona-epidemia ohi vielä ensi syksynäkään.

*) Pieleenhän nuo tuomarivalinnat jälleen osittain menivät, kuten aina. Hyviä tiputettiin pois ja huonoja pääsi jatkoon.

Jokaisella tähtituomarilla (tai -parilla) on nyt joukkuessaan jäljellä neljä kilpailijaa, joiden kautta voivat itselleen hankkia glooriaa.

Juha Tapio korvasi tällä kaudella tuomaristossa edesmenneen Olli Lindholmin. En tiedä oliko ohjelman tuottajilla tarkoitus korvata Olli kotimaisella pehmorokkarilla vai iskelmätähdellä, mutta minusta Juha on koko ajan vaikuttanut enemmän wannabe-kovanaamalta kuin minkään genren edustajalta. Missä ovat oikeasti ne näytöt, joiden perusteella Juhalla olisi mitään annettavaa kilpailijalle, jonka sydämen genre on rock tai heavy? Onneksi kovin moni kilpailija ei ääni ratkaisee -vaiheessa mennytkään tähän vipuun.

Anna Puu taitaa olla vahvasti feminismiin tukeutuva henkilö. Eihän siinä mitään pahaa ole, aatteensa kullakin, mutta minusta se näkyi Annan artistivalinnoissa aika selvästi. Mutta hei, onhan sillä kivoja hiuspidennyksiä.

Sipe Santapukki & Toni Wirtanen on parivaljakko, joita arvostan kovasti muusikkoina, mutta poikien pitäisi oikeasti opetella puhumaan normaaliakin suomea. Kun heitä tuomarin tuoleissa kuuntelee, niin tulee aina vaan mieleen, että molemmat yrittävät käyttää mahdollisimman erikoisia ja monimutkaisia ilmaisuja ja vertauskuvia, jotta vaikuttaisivat fiksummilta, kuin mitä itse kertovat olevansa. Olihan se aluksi ihan viihdyttävää kuultavaa, mutta rajansa kaikella. Arvostan kuitenkin valtavasti Tonin otetta ruotsin puhumiseen. Miehellä on kieli hallussa niin hyvin, että hankalat ja vieraatkin sanat improvisoidaan niin hyvin, että ihan kuka tahansa umpiruotsalainenkin puheen kyllä ymmärtäisi. Ei sen tartte olla 100%, kun ymmärretyksi tulee paljon vähemmälläkin.

Redrama on minulle tuomaristosta selkeästi etäisin. En ole tietoinen miehen saavutuksista räppärinä, laulajana, tuottajana tai oikein minään musiikkialan toimijana. Miksi mies siis on vuodesta toiseen VoF:n tuomaristossa? Suomenruotsalaisten kiintiö, vaikka ei ole edes YLEn ohjelma? Kyllä, Redraman tiimiläiset ovat voittaneet menneinä vuosina VoF:n, mutta eikös se ole enemmän kilpailijan saavutus kuin valmentajan?

Ääni ratkaisee -vaihe on ohjelman suola. Se on se juttu, joka erottaa tämän ohjelman muista laulukilpailuista. Niin karua (mutta epäyllättävää) kuin se onkin, on musiikkibisnes vahvasti myös imagobisnestä. Monikaan alkuvaiheesta jatkoon mennyt ei olisi mennyt jatkoon, jos tuomaristo olisi nähnyt heidät. Joo, minäkin haluaisin ajatella, että asian laita ei oikeasti olisi näin, mutta onhan se.

Kaksintaisteluvaihe koko kisassa on minusta turhin vaihe kaikista. Vastakkain laitetaan välillä liian erilaisia kilpailijoita laulamaan lauluja, jotka eivät sovi kummankaan tyyliin. Mitä sillä saavutetaan? Useimmiten vain sekamelskaa, josta tähtituomari sitten arvalla valitsee sen, joka enemmän miellyttää persoonana, tai joka tuo tuomarille glooriaa enemmänkin juuri valinnan vuoksi kuin esityksen. Aina ei parempi laulaja mene tästä jatkoon, vaan kirteerinä voi olla mikä vain luonteenpiirre.

Knockout-vaihe on tuomareille kova paikka. Vai onko? Tehdäänkö päätökset jatkoon menijöistä todellakin vasta esitysten jälkeen, vai onko ne käytännössä jo tehty treenien aikana ja loppu on vain TV-viihdettä massoille? Moni heikompi laulaja, “kuriositeetti”, meni tänä vuonna jatkoon paremman laulajan sijasta. Yhdenlaisia sirkushuveja nämäkin.

Kaikesta motkotuksesta huolimatta aion suurella mielenkiinnolla katsoa live-lähteyksetkin sitten kun ne vihdoin päästään esittämään. Minulla, kuten jokaisella katsojalla, on omat suosikkini ja inhokkini. Siksi listaankin tähän alle neljä suosikkiani jäljellä olevista 16:sta kilpailijasta ilman sen kummempaa järjestystä. Jos kilpailun voittaja ei löydy tästä nelikosta, niin lupaan kisan päädyttyä julkaista blogissani videon siitä, kun syön porkkanan!

Juffi Seponpoika (Team Apulanta) on selkeästi oma suosikkini:

 

Maritza Palmroth (Team Anna):

 

Aada Adaya (Team Juha):

 

Emilia Virlander (Team Apulanta):

Vastaa