Sam Cooke – Jos yksi soul-laulaja pitäisi nimetä niin tämä

Kuten “kaikki muutkin”, tunsin Sam Cooken esittämistä biiseistä lähinnä vain sen “…don’t know much about history, don’t know much biology…” eli siis What a wonderful world. Tämä oli tilanne ennen hetkeä, jolloin kaverini (kutsukaamme häntä salanimellä “Jukka“) tutustutti minut hieman enemmän Sam Cookeen ja hänen tuotantoonsa joskus 1990-luvun loppuvuosina. Sen jälkeen Sam on ollut yksi suurimmista suosikeistani, mitä tulee vanhaan kunnon soul-musiikkiin. Silkkisempää ääntä saa hakea.

Samuel Cook (ristimänimi) syntyi vuonna 1931 pastorin perheeseen ja hänet ampui kuoliaaksi motellinjohtaja Bertha Franklin vuonna 1964. Kuolemaan johtaneesta ampumisesta on teorioita ja versioita yhtä paljon kuin Jimmy Hoffan katoamisesta, mutta tässä artikkelissa en puutu niihin.

Lyhyeksi jääneen uransa Sam aloitti kuusivuotiaana sisarustensa kanssa. Sam sai kutsun liittyä Soul Stirrers -yhtyeeseen vuonna 1950 ja herätti jo tuolloin nuorten naisten huomion, oletettavasti myös gospel-musiikillisista syistä. Mies oli uransa aikana aktiivinen myös ihmisoikeusasioissa, josta hyvänä esimerkkinä soi biisi A change is gonna come. Vuosina 1957-1964 Cookella oli lähes 30 kpl top 40 hittibiisiä soolourallaan (ja pari vielä kuolemansa jälkeenkin), mutta siirtyminen gospelista ja kirkosta popmusiikkiin ja savuisiin yökerhoihin ei tietenkään miellyttänyt kaikkia, arvatenkin lähinnä gospelin ystäviä.

Olen valinnut alle kymmenen Sam Cooke -biisiä suosikeistani sinunkin nautittavaksi. Sam on myös säveltänyt näistä kymmenestä biisistä kaikki paitsi viimeisenä olevan trad-biisin. Osa näistä biiseistä löytyy myös Jarkon Jukeboxi -soittolistalta Spotifyssä.

 

A change is gonna come (1964)

 

Another saturday night (1963)

 

Wonderful world (1960)
Älä sekoita tätä Louis Armstrongin biisiin What a wonderful world.

 

You send me (1957)

 

Twistin’ the night away (1962)

 

Nothing can change this love (1962)

 

Good times (1964)

 

Cupid (1961)

 

Bring it on home to me (1962)

 

Frankie and Johnny (1963) trad.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*