Ruotsinkielinen musiikki

Minulla ja ruotsilla (kieli, siksi pienellä) on keskivertosuomalaista selkeästi läheisempi suhde. Tämä johtuu siitä, että asuin Ruotsissa lapsuusvuodet 1973 – 1983 ollessani 2 – 12-vuotias. Tuolloin opittu kielitaito on säilynyt varsin hyvänä ja ymmärrän edelleen kutakuinkin kaiken kuulemani, jopa niitä vaikeampia murteita. Kirjoittaessa ja puhuessa joutuu toisinaan hakemaan sanoja, mutta yleensä ne löytyvät. No, koska kieli todellakin on minulle toinen kotimainen, niin kuuntelen ihan mielellään myös ruotsinkielistä musiikkia.

Senhän tietää jokainen musiikin ystävä, että Ruotsista on tullut suuria kansainvälisesti menestyneitä artisteja niin monta, etten osaa heitä edes luetella. Mainitaan nyt esimerkkinä sellaisia nimiä kuin Abba, Roxette, Europe, monet euroviisuvoittajat (Abban lisäksi), Ace of Base, Cardigans yms. Näille on kuitenkin yhteistä se, että he laulavat englanniksi. Se tietenkin onkin edellytys kansianväliselle menestykselle.

Kuten ei suomeksi laulavia suomalaisartisteja/-bändejäkään kukaan tunne ulkomailla, ei ruotsiksi laulavia ruotsalaisartisteja/-bändejäkään tunneta Ruotsin lisäksi kuin korkeintaan Suomessa ja Norjassa. Juuri tällaisista artisteista kirjoitan tässä artikkelissa. Olen tuttuun tapaan valinnut alle kymmenen minulle mieluisaa ruotsinkielistä biisiä ja linkittänyt YouTubeen. Nämä artistit tai biisit ovat (olleet) Ruotsissa todella kuuluisia, siis ihan huippuja.

Arvingarna – Eloise (1993)
Tämä oli Ruotsin euroviisubiisi vuonna 1993 ja sijoitus siellä seitsemäs. Bändin nimi, “Perilliset” tulee siitä, että kaikki yhtyeen jäsenet ovat maineikkaiden ruotsalaisten tanssimusiikkiyhtyeiden jäsenten jälkeiläisiä.

 

Freetyle – Vill ha dig (1980)
Freestyle julkaisi lyhyen uransa aikana vain kaksi studioalbumia vuosina 1981 ja 1982, mutta nautti tuolloin suurta nuorison suosiota. Toinen ruotsalaisyhtye, Drömhus, teki vuonna 1998 coverin tästä kappaleesta ja se soi Suomessakin varsin aktiivisesti radioaalloilla.

 

Gyllene Tider – Juni, Juli, Augusti (1996)
Gyllene Tider -yhtyeen huippuvuodet olivat 1978-1985, mutta yhtye on  vielä 2010-luvullakin tehnyt useita kesäkiertueita Ruotsissa. Yhtyehän on Suomessa tuttu kahdesta asiasta: suurihitistä Sommartider (1981) ja tietenkin siitä, että Per Gessle toimi yhtyeen laulajana ennen Roxette-yhtyeen perustamista vastikään edesmenneen Marie Fredrikssonin kanssa.

 

Lena Philipsson – Lena anthem (2004)
Vuonna 1966 syntynyt Lena on Ruotsin Paula Koivuniemi, joskin enemmän disco. Tämä vertaus perustuu pääasiassa siihen, miten homoyhteisössä suhtaudutaan ko. artisteihin. Tai ainakin siihen mielikuvaan mikä minulla on asiasta.

 

Magnus Uggla – Johnny the rucker (1979)
Magnus on syntynyt vuonna 1954 ja ottaa laulujensa sanoissa terävästikin kantaa aikakauden tapahtumiin ja ilmiöihin. Magnus on muuten ihan aitoa aatelissukua, jota ei musiikkityylistä helposti uskoisi.

 

Mikael Rickfors – Vingar (1989)
Nyt 72-vuotias Mikael tuli kuuluisaksi ulkomailla ennen kotimaataan. Hän toimi ulkomailla reilun vuoden ajana Hollies-yhtyeen laulajana 1970-luvun alussa.

 

Per Gessle – Spegelboll (2003)
Per Gesslestä tulee tietenkin aina mieleen Roxette, mutta tämä megalomaaninen kansansuosikki on tehnyt myös merkittävän, ruotsinkielisen soolouran. Tässä yksi hänen tanssittavammista soolobiiseistä.

 

Rolf Wikström – Allt är gjort av plåt (1994)
Rolf on itselleni melko tuore tuttavuus. Hän on kuitenkin pitkän linjan blueskitaristi (s. 1949) ja sellaisena vallan mainio.

 

Sten & Stanley – Jag vill vara din, Margareta (1976)
Ruotsalainen tanssimusiikki (“Dansbandsmusik“) poikkeaa suomalaisesta ainakin siinä, että se on paljon iloisempaa ja vauhdikkaampaa. Unohtakaa tangot ja humpat! Tässä yksi hyvä esimerkki.

 

Tomas Ledin – I natt är jag din (1977)
Tomas tunnetaan Suomessa pääasiassa hitistään Sommaren är kort (1982), mutta mies on tehnyt musiikkia 1970-luvun alusta ja toiminut Abban taustalaulajana sen maailmankiertueella 1979-1980. Tomas on myös edustanut Ruotsia euroviisuissa.

Om du känner igen någon av dessa låtar eller artister, hör gärna av dig i kommentarsfältet! Toki voit kommentoida suomeksikin. Mikä on sinun suhtautumisesi ruotsinkieliseen musiikkiin?

Yksi vastaus artikkeliin “Ruotsinkielinen musiikki”

  1. Älskar svensk musik, man blir glad av det😊
    ABBA, Björn Skifs, Lill Lindfors, Lill Babs…
    Allsång på Skansen är “ett måste” varje sommar🎶

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*