Jimi Hendrix – Kitaravirtuoosi vailla vertaa

Luleå, Ruotsi, 1970-1980-lukujen vaihteessa: Isin C-kasettikokoelmassa oli itse (jonkun) äänittämä kasetti, jonka päätyssä luki HENDRIX. Mitä lie tarkoitti, ei silloin kiinnostanut enempää. Rovaniemi, Suomen Lappi, aikana juuri ennen kuin joka kodissa oli Internetti ja MP3 ei tarkoittanut mitään: Rovaniemellä oli baari nimeltä Rio Grande (toimii näköjään nykyään nimellä Rockravintola Grande), joka tuolloin toimi entisen Sampo-ravintolan tiloissa. Siellä sai yleisö kansiosta valitsemalla toivoa soitettavaa musiikkia. Minun ensimmäinen valinta oli yleensä Jimi Hendrixin versio The Leaves -yhtyeen biisistä Hey Joe.

Seattlessa, Yhdysvaltan länsirannikolla, syntyi 27.11.1942 muuan vasenkätinen Johnny Allen Hendrix. 15-vuotiaana hän aloitti kitaransoiton ja monelle meistä loput on musiikkihistoriaa. Ennen vuoden 1967 suuria soolouran hittejä Hey Joe ja Purple Haze Jimi soitti usean muusikon, mm. Little Richardin taustabändissä. Jimin aktiiviura jäi valitettavan lyhyeksi miehen kuollessa jo pahamaineisessa* 27 vuoden iässä.

*) monet kuuluisat muusikot ovat kuolleet juuri 27 vuoden iässä: Janis Joplin, Jim Morrison (The Doors), Kurt Cobain (Nirvana), Brian Jones (ex-Rolling Stones), Robert Johnson (joka myi risteyksessä sielunsa paholaiselle), Amy Winehouse…

Jimi Hendrixin musiikkia kuunnellessa voi vain ihmetellä miten mies osasi asiansa niin hyvin. Onhan maailmassa nykyäänkin toki hyviä kitaristeja (itse rankkaan mm. Guns n’ Rosesista tutuksi tulleen Saul Hudsonin a.k.a. Slashin tällaiseksi), mutta Jimi sai kitaransa laulamaan sellaisella tavalla, että samaan en ole vielä kuullut kenenkään pääsevän, vaikka minulle monia kuuluisia olevia ja menneitä kitaristeja on tyrkytetty kuunneltavaksi. Tietenkään minä en ole muusikko, joten en osaa kuunnella soitantaa siltä kannalta, mutta harjaantunet musiikinkuuntelukorvani toimivat vallan mainiosti.

Otapa tästä muutama Jimin biisi kuunteluun, jos miehen tuotanto ei vielä ole tuttu. Jarkon Jukeboxi -soittolistalta Spotifyssä löytyy vielä lisää herkkua.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*