Cover-biisit – Joskus parempia kuin alkuperäiset

Cover-biisit ovat yksinkertaisimmillaan biisejä, jotka joku muu on esittänyt ja julkaissut aiemmin. Luulenpa, että jokainen ollut, oleva ja tuleva bändi tai artisti aloittaa uransa coveroimalla muiden tekemiä biisejä. Jotkut bändithän elävät puhtaasti covereilla. Toki, jos on oikein kova biisintekijä heti syntymästä, niin voi päästä ilman covereitakin alkuun, mutta liekö sellaisia maailmanhistoriassakaan olemassa. Cover-biisi voi toki samalla olla käännösbiisi, eli alunperin eri kielellä julkaistu. Käännösbiiseihin palaan erillisessä artikkelissa myöhemmin.

Minä olen aina suhtautunut covereihin positiivisesti. Ehdottomasti haluan tietää ja kertoa muillekin alkuperäisen esittäjän, mutta coveri voi olla jopa merkittävästi parempi kuin alkuperäinen. Toki se voi olla paljon huonompikin, joka ehkä monesti on se perusolettamuskin. Ja jos ei parempi, niin ainakin hyvin erilainen. Minusta siinä ei ole mitään pahaa, että esitetään toisten tekemiä ja esittämiä biisejä, mutta tokihan on toivottavaa, että siinä omassa versiossa sitten on joten erilaista ja omaleimaista. Kukaan tuskin jaksaa innostua coverista, jos se lauletaan ja esitetään juuri kuten alkuperäinen. Parhaimmillaan coverointi on suorastaan taidetta ja vaikka säveltämisestä ei papukaijapisteitä coveroijalle voikaan antaa, niin sovittamisesta kyllä.

Nyt tuli ihan mieleen sellainenkin juttu, että pitäisikö cover-biiseille järjestää oma palkintogaala, kuten Oscarit, Emmyt, Grammyt yms? Lyhyellä googlauksella en ainakaan sellaista tahoa tai tapahtumaa löytänyt. Tässähän olisinkin Jarkon Jukeboxille mielenkiintoista hommansarkaa… Tietenkin covereita on maailmassa niiiiin paljon, etten kovin kattavaa otosta mitenkään saisi yksin hankittua, mutta jos ei suhtautuisikaan asiaan niin tiukkapipoisesti. Joo, tästähän voisi syntyä jotain kivaa. Vähintäänkin kansanäänestys.

No mutta palataanpa äänestyksiin ja palkintoihin myöhemmin. Minä haluan nyt tuoda esille joitakin kuuluisia versioita biiseistä, jotka itse asiassa ovatkin alunperin muiden biisejä. Olen koittanut löytää sellaisia(kin), jotka eivät ihan jokaisella ole tiedossa ennestään. Disturbedin Sound of silenceä ei siis ole luvassa, vaikka se todella upea cover (Simon & Garfunkelin biisistä) onkin. Laitan tähän kymmenen biisiä YouTubesta ja jokaisen alle maininnat coveroijasta ja alkuperäisestä esittäjästä. Alkuperäisen esittäjän nimestä on linkki alkuperäisversioon YouTubessa.

Kuinka monen biisin näistä kymmenestä tiesit olevan cover-biisi? Kumpi oli parempi? Pätkäseppä rehellinen vastaus ja mielipide kommentteihin.

Biisi: Dazed & confused
Coverin esittäjä: Led Zeppelin (1969)
Alkuperäinen esittäjä: Jake Holmes (1967)

 

Biisi: Diamonds and rust
Coverin esittäjä: Judas Priest (1977)
Alkuperäinen esittäjä: Joan Baez (1975)

 

Biisi: It’s a sin
Coverin esittäjä: Ghost (2018)
Alkuperäinen esittäjä: Pet Shop Boys (1987)

 

Biisi: Battleship chains
Coverin esittäjä: Volbeat (2016)
Alkuperäinen esittäjä: Georgia Satellites (1986)

 

Biisi: I know there’s something going on
Coverin esittäjä: Bomfunk MC’s feat. Jessica Folcker (2002)
Alkuperäinen esittäjä: Frida (Abban brunette) (1982)

 

Biisi: Over the hills and far away
Coverin esittäjä: Nightwish (2001)
Alkuperäinen esittäjä: Gary Moore (1986)

 

Biisi: I love rock n’ roll
Coverin esittäjä: Joan Jett & The Blackhearts (1981)
Alkuperäinen esittäjä: The Arrows (1975)

 

Biisi: Love hurts
Coverin esittäjä: Nazareth (1975)
Alkuperäinen esittäjä: The Everly Brothers (1961)

 

Biisi: Hey Joe
Coverin esittäjä: Jimi Hendrix (1967)
Alkuperäinen esittäjä: The Leaves (1965)

 

Biisi: Girl you’ll be a woman soon
Coverin esittäjä: Urge Overkill (1992)
Alkuperäinen esittäjä: Neil Diamond (1967)

 

Disclaimer: En välttämättä ole jokaisen näiden biisin kohdalla sitä mieltä, että coveri on se parempi.

2 vastausta artikkeliin “Cover-biisit – Joskus parempia kuin alkuperäiset”

  1. Mun yksi kaikkien aikojen lemppari-covereista on Johnny Cashin versio Hurt-biisistä. Alkuperäinen Nine Inch Nails:in versiokaan ei ole huono, mutta Johnny Cash onnistuu jotenkin tuomaan sen kaiken tuskan ja elämänkokemuksen esiin paljon paremmin. Aina tulee kylmät väreet kun biisin kuulen.

    Myös Club For Five:n Brothers in Arms on huikea a cappella cover Dire Straitsin kappaleesta. Etenkin Tuukka Haapaniemen basso sopii tähän biisiin kuin nakutettu, ja antaa sen viimeisen (täydellisen?) silauksen!

  2. Tuo Hurt on sellainen, että kuulin sen coverin ennen alkuperäistä, mutta sehän ei toissaalta ole mitenkään harvinaista. Cashin versio on kyllä loista, sopii miehen äänelle kuin sormi nokkareikään!

    Pitääpäs tuo toinenkin kuunnella sopivassa välissä.

Vastaa